Follow us
Dom > Znanje > Sadržaj
Propilen glikol monometil eter acetat (PMA)
Jul 02, 2018


Opis: Propilen glikol monometil eter acetat (PMA) , glikol etar PMA, 2-acetoksi-1-metoksipropan

Hemijska i fizička svojstva: Bezbojna providna tečnost

Molekularna formula: CH3COOCH (CH3) CH2OCH3

CAS br. 108-65-6

UN br. 1993

EINES br. 203-603-9

Specifikacije:

Stavke

Stavke

Izgled

Bezbojna providna tečnost

Čistoća / tež.% Min.

99.5

2-acetoksi-1-metoksipropan / težinski% max

0.4

Sadržaj vode / wt% max.

0.05

Kisivost (kao CH3COOH) / težinski% max.

0.02

Opseg destilacije (0 , 101,3 kPa) /

143-149

Boja / (APHA) max.

10

Gustina (ρ20) / (g / cm3)

0.965-0.975

Pakovanje 200kg željeznog bubnja

Primena: PMA ima najmanji viskozitet celokupnih glikol etara P serije i njihovih acetata i pruža odličnu redukciju viskoziteta. Preostala OH grupa u molekulu glikol etra je ograničena sa acetatnom grupom, koja smanjuje njen polaritet i smanjuje viskoznost rastvarača. Grupa acetat takođe eliminiše reaktivni vodonik iz OH grupe koja se nalazi u drugim glikol etrima, tako da je PMA odličan aprotični rastvarač za urethane i druge sisteme osetljive na proton.

PMA je relativno brzo isparavajući glikol eter acetat, i postavlja standard za performanse u sistemima s visokim sadržajem čvrstih materija, koji sadrže rastvarače. Obezbeđuje odličnu aktivnu solventnost za širok spektar vrsta smola, uključujući akrile, epoksije, alkide, poliestere i mnoge druge.

Pošto PMA ima nisku toksičnost, jaku solventnost i za polarne i nepolarne materijale, postaje dobra zamena glikol eter acetata E serije. Primjenjuje se za rastvaranje različitih polimera u premazima i bojama vrhunskog kvaliteta. Široko se koristi u nekim vrhunskim bojama za automobil, TV, frižider i avion. U industriji premaza, PMA je neophodan pomoćni rastvarač za povećanje jačine filma. PMA je takođe vrsta sirovine za čišćenje stakla.

PMA se takođe može primijeniti na proizvodnju LCD i fotorezistora. Takođe se široko koristi kao rastvarači za elektronske materijale.

Par: EDTA .4Na

Sljedeći: C-12